Thee


Verse thee vanaf nu verkrijgbaar bij de MarBri Gorinchem.

 

Wij zijn met Sjokadoo een samenwerking aangegaan. Wij hebben vanaf vandaag in beide shops verse thee verpakt staan voor de verkoop. Wij bieden 23 soorten aan die speciaal door Sjokadoo voor ons zijn samengesteld. De thee is verpakt per 100 gram per zakje en hier kun je dan 50 kopjes thee mee zetten. Tevens ook verkrijgbaar thee filters verpakt per 100 stuks.


Soorten thee.

 

Bij ons kunt u kiezen uit 23 soorten verschillende thee. Wij hebben 5 verschillende zwarte thee, 2 verschillende witte thee, 6 verschillende groene thee, 5 verschillende kruidenthee, 3 verschillende rooibos thee, 1 groene rooibos en 1 oolong thee.

Elke thee is verpakt per 100 gram.

 

Kijk bij de Online Thee Shop voor de verschillende soorten smaken.

 


Thee.

 

Thee is de populairste drank van de wereld en een vorm van gastvrijheid. Ruim 5000 jaar geleden is het drinken van thee in China ontstaan. Gezellig kletsen met een pot thee erbij, kopje thee bij het ontbijt, na het sporten tegen de dorst of gewoon heerlijk heerlijk ontspannen voor de buis. 

Zoet, fris, fruitig of juist die stevige bite, thee is er in vele smaken, voor ieder wat wils en voor jong en oud. 

 

Cafeïne in thee word theïne genoemd. De hoeveelheid van cafeïne in koffie is 3 maal zoveel als in thee, al hangt dit af van de soort, sterkte en grootte van het kopje. Hoe langer de thee trekt, des te meer de theïne afneemt.

Groene thee bevat theïne in mindere mate als zwarte thee, daarbij heeft groene thee een  vochtafdrijvende werking. Thee kan bijdragen aan een goede gezondheid, denk aan kruiden als gember, hibiscus, kamille. Zelf combinaties van kruiden maken is mogelijk, hiervoor zijn gedroogde kruiden zeer geschikt. Kruiden of vruchten thee bevat geen theïne. 's Avonds is het aan te raden om kruidenthee te drinken of (groene) rooibos omdat deze totaal geen theïne bevatten en daardoor de nachtrust verstoren.


Hoe zet je het beste kopje thee?

 

Temperatuur van gekookt theewater is het belangrijkste uitgangspunt. Voor iedere theesoort is de richtlijn 70 graden. 

Té veel thee scheppen is ook niet nodig, 2 tot 3 gram per kopje is voldoende. Het maakt de smaak van thee niet lekkerder/beter.

 

De trektijd van thee daarentegen wel. De stoffen van theeblaadjes hebben ruim de tijd nodig om zich goed af te geven aan het theewater. Dat laatste gebeurd het beste in een ruim thee-ei, theezeef of t-sac. 

De trektijd van zwarte thee is 2 tot 4 minuten, van groene thee 2 tot 4 minuten, witte thee 5 tot 8 minuten, kruiden thee 5 tot 8 minuten en rooibos thee 2 tot 4 minuten. 

Bewaar losse thee goed afgesloten en op een koele/donkere plaats, bijv. een mooi theeblik.


Theekaart

 

Losse thee kun je heel lang bewaren, al zal het na vele jaren kleur en smaak verliezen. De beste bewaarplaats voor thee is donker, koel en droog.

Een theeblik dat goed afsluit is hiervoor het best geschikt omdat er dan geen geuren van buitenaf bij kunnen komen.

 

Losse thee en thee in theezakjes komen van dezelfde plant. Het verschil tussen beide ontstaat tijdens het sorteer-en droogproces van de theebladeren. Doordat gedroogde thee broos is, kunnen kleine bladeren afbreken en vallen ze op de grond. Die bladeren worden op een hoop geveegd en vaak machinaal bewerkt. Deze overgebleven blaadjes heet dust en wordt gebruikt voor theezakjes. Op zich niets mis mee maar door het opsluiten van thee in een zakje, kan water de thee niet volledig opnemen, waardoor er minder smaak vrijkomt.

 

Bij gebruik van losse thee wordt sterk aangeraden om niet een te kleine theetang, thee-ei, theezeef, of t-sac te gebruiken. Theebladeren hebben ruimte nodig om zich in kokend water te ontvouwen waardoor ze hun smaak en aroma kunnen vrijgeven.

 

Hieronder geven wij uitleg over de verschillende soorten thee.


Groots genieten van Zwarte thee

 

Zwarte theebladeren ondergaan vier behandelingen. Eerst worden blaadjes verwelkt. Dat gebeurt op een lopende band, waar onderaan warme lucht wordt doorgeblazen. Daarna worden de bladeren gebroken, door ze te kneuzen. Hierdoor komt het bladsap uit de bladeren en gaan ze oxideren. Na het oxideren worden ze in een oven gedroogd.

 

 

Zwarte thee bevat theïne

Hoeveelheid: 2 gram per kop

Watertemperatuur: 100 graden

Trektijd: 2 tot 4 minuten


De zachtheid van Witte thee

 

Witte thee is bijzonder en de minst bewerkte thee van alle soorten met de hoogste kwaliteit en exclusiviteit. De pluk gebeurt altijd manueel omdat alleen de bladknoppen en de blaadjes aan de top worden geplukt.

Er mag tijdens de pluk niets beschadigd worden, anders vindt er oxidatie plaats. Witte thee dankt zijn naam aan de fijne, witte donshaartjes waarmee de eerste blaadjes, vroeg in het seizoen, zijn bedekt. De infusie van witte thee heeft bijna geen kleur.

 

Witte thee bevat zeer weinig theïne

Hoeveelheid: 2 gram per kop

Watertemperatuur: 70-80 graden

Trektijd: 3 tot 5 minuten


Elegant genieten van Groene thee

 

Groene thee is niet geoxideerd. Bladeren worden meteen na de pluk gebakken op 250 graden en gedroogd in een droogtrommel. Het theeblad is nu soepel en zacht, waardoor men het gemakkelijk kan oprollen, krullen, gladmaken of samenpersen in bolletjes. Tot slot worden de bladeren gedroogd in een oven. Groene thee behoud dus altijd zijn eigen groene kleur, smaak en bestanddelen.

Groene thee is vocht afdrijvend.

 

Groene thee bevat theïne, maar in mindere mate als zwarte thee

Hoeveelheid: 2 gram per kop

Watertemperatuur: 70-80 graden

Trektijd: 2 tot 4 minuten


Exotische betovering van Rooibos thee

 

Rooibos heeft de naam te danken aan de verkleuring van de naald. Vlak voor het sterven van de theestruik, kleuren de naalden van groen naar rood. De rooibosstruik produceert de beste kwaliteit als hij tussen de drie en zeven jaar oud is. Jonger dan drie jaar, heeft rooibos een bittere smaak en ouder dan zeven jaar een te flauwe smaak. Om constante kwaliteit te leveren, worden verschillende oogsten daarom vermengd. Naast rooibos kennen we ook groene rooibos. Groene rooibos wordt niet gefermenteerd maar gestoomd.

 

Rooibos bevat geen theïne

Hoeveelheid: 3 gram per kopje

Watertemperatuur: 100 graden

Trektijd: 2 tot 5 minuten


Uit de tuin van de natuur

 

Kruidenthee is een traditionele drank en van alle eeuwen. Het is mogelijk om thee te zetten van  een kruid, maar ook combinaties van verschillende kruiden zijn mogelijk.

 

 

Kruidenthee bevat geen theïne of andere toegevoegde ingrediënten

Hoeveelheid: 4 gram per kop

Watertemperatuur: 100 graden

Trektijd: 4 tot 6 minuten 


Fruitige variaties

 

Vruchtenthee is steeds populairder en wordt gebruikt om ijsthee van te maken. De basis van vruchtenthee is hibiscus en/of rozenbottel. Hierop wordt eindeloos gevarieerd met andere fruitsoorten. Een favoriet drankje voor kinderen en kan zowel warm als koud gedronken worden.

 

Vruchtenthee bevat geen theïne

Hoeveelheid: 4 gram per kop

Watertemperatuur: 100 gram

Trektijd: 2 tot 5 minuten


Ook bij ons beide stations Thee Cadeau artikelen verkrijgbaar.